Protez çeşitli nedenlerle kaybedilmiş, estetik açıdan bozulmuş diş veya dişlerin yerine yapılan yapay dişlerdir. Protez uygulamalarındaki amaç kişinin yüzü ile uyumlu, doğala en yakın, çiğneme ve konuşma işlevini yerine getirebilecek yapay dişler yapmaktır. Dişlerin kaybedilmesi sonucunda yapılan protezler sabit ya da hareketli olabilir. Ağızda kalan dişlerin üzerine yapılan ve hasta tarafından çıkartılamayan kron, köprü gibi protezler sabittir. Hasta tarafından istenildiği zaman takılıp çıkartılabilen protezlere de hareketli protez denir.
Kaplama Türleri
Metal Destekli Porselen Kaplamalar
Metal destekli porselen kaplamaların yapımında porselenin altına metal alaşım konulur. Bu alaşımlar, diş dokusuna uygun, gerekli dayanıklılığa sahip krom-kobalt ya da krom-nikel alaşımlardır.
Zirkonyum Destekli Porselen Kaplamalar
Zirkonyum destekli porselen kaplamalarda, alt yapı olarak metal yerine beyaz olan zirkonyum alaşımı kullanılır. Zirkonyum kaplamalar, doğal dişe çok yakın estetik görünüme sahiptir. Ayrıca, kaplamanın altında yapı olarak beyaz renkli alaşım kullanıldığı için, diş eti hizasında koyu renkli bir hat oluşmaz. Zirkonyum insan vücudu ile %100 uyumludur, alerjik reaksiyona neden olmaz.
Tamamı Porselen Kaplamalar
Güçlendirilmiş porselenden yapılır. Alt yapıda porselen dışında metal ya da başka bir madde kullanılmaz. Diğer porselen kaplamalara oranla maliyeti daha yüksektir. Doğal dişe en yakın görünüme sahip kaplamadır.
Lamine Kaplama (Laminat Veneer)
Yaprak porselen de denilen, lamine kaplama estetik sorunları olan ön dişlerde kullanılır. Lamine kaplamalar ince, yarı geçirgen tabakalardır. Bu uygulamada porselenden hazırlanan tabaka dişlerin ön yüzlerine yapıştırılır. Uygulama için diş yüzeyinden çok ince bir tabaka kaldırılır, ancak bu işlem dişe çok az zarar verir. Mevcut diş üzerine kaplama yerleştirilir, iyi bir uygulamada dişle kusursuz bir uyum sağlar. Çok ince olduğu ve metal içermediği için estetik açıdan çok başarılı sonuçlar verir.