İmplant en basit tanımıyla; çeşitli nedenlerle kaybedilmiş dişlerin yerine, çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Eksik dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlayan implantlar, çene kemiği içine operasyonla yerleştirilen saf titanyum ya da titanyum alaşımlarından yapılmış vida şeklinde metal yapılardır. Tek veya birden fazla diş eksikliğinde uygulanabildiği gibi tamamen dişsiz bir ağızda protez tutuculuğunu sağlamak için de implant yapılabilir.
İmplantın Aşamaları ve Tedavi Süresi
İmplant uygulaması ameliyat ve protez işlemi olmak üzere iki aşamadan oluşur. Dolayısıyla uzman ağız diş ve çene cerrahı ile protez uzmanının uyum içerisinde çalışması çok önemlidir. İmplantın alt yapısı cerrahi operasyonla çene kemiğine yerleştirilir. Hasta aynı gün evine geçici bir dişle gider, hiçbir zaman dişsiz beklemek zorunda kalınmaz. Bunun ardından 2 -6 hafta arasında bekleme süresi vardır. Bu sürede kemik ile implant arasına kemik oluşumu meydana gelir. Üst yapının yapılması yani protez işlemi ise ortalama bir hafta sürer. Son müdahaleler ile tedavi tamamlanır.
İmplant Uygulamasının Avantajları
- Sağlam, rahat ve güvenlidir.
- İmplantlar üzerine yapılan protezler, gerçek dişlerin yerini alır ve en doğal yapıyı oluşturur.
- Eksik dişlerin tamamlanması sürecinde, sağlıklı dişlere dokunulmamış olur.
- Diğer uygulamalara göre çok daha uzun ömürlüdür.
- Bu yöntemle geleneksel kaplama ve protezlere oranla çok daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlanır.
- Çene kemiği erimelerinde azalma sağlanır ve hatta önüne geçilir.
- Yüz ile uyumlu doğal bir görünüm sağlar.
İmplantın Bakımı
Implanta özel bir bakım şekli yoktur. Rutin olarak ağız ve diş sağlığı ile ilgili yapılması gereken işlemlerin yapılması yeterlidir. Düzenli ve doğru bakım yapılmazsa gerçek dişler gibi implantlar da kaybedilir. İlk belirtiler diş etinde kızarıklık, şişlik, kanama ve kaşıntı ile başlar, kemik yıkımıyla birlikte implantın işlevi yiter.